Under vikingatiden var styrka och stridsduglighet respekterade egenskaper – och glima är en del av det arvet. Den del som består av olika sätt att utan vapen fälla sin motståndare.
Från vikingatiden ända fram till 1900-talets början utövades glima i Sverige. Det var t.om. en av idrotterna på två av de tidiga OS-tävlingarna. Men under 1900-talet dog idrotten ut i Sverige och i dagsläget finns bara ett fåtal utövare. (På Island är det däremot nationalsport och där har traditionen aldrig brutits.)
Glima består av olika typer av kast, krokben och nedtagningar. Så fort någon har fallit tar dock kampen slut – det är ingen markkamp – och fällningarna är mycket kontrollerade. Det finns också tydliga regler för vad som är etiskt och tillåtet och varje match inleds med ett handslag med hela underarmen som ska symbolisera att man lovar att kampen ska vara hedersam. För varje nedtagning lär man sig också ett försvar mot samma nedtagning. Det är också viktigt att vara avslappnad och följa med sin motståndare.
Lista med alla Glimaföreningar i distrikt mellan (SB&K:s hemsida)